Kanactief als goed doel op RESEARCHRUN 2020

RESEARCHRUN™ steunt KanActief

Het evenement staat volledig in het teken van duurzaamheid en gezondheid. 
De impact van sport kan niet genoeg onderstreept worden, ook op het professionele vlak. Sport zorgt niet enkel voor een goede fysieke gezondheid, maar maakt je mentaal ook sterker. Daarnaast versterkt samen sporten de sociale beter dan met welke teambuilding ook.

Het uitgangspunt bij KanActief is exact hetzelfde. Revalidatie bij kankerpatiënten gebeurt er door sport in groep, waardoor zowel het fysieke, het sociale als het psychologische aspect wordt aangepakt.

Prof. Daan Dierckx en zijn collega’s leggen uit hoe ze te werk gaan.

“In hun strijd tegen kanker ondergaan oncologische patiënten vaak een intensieve behandeling met chemotherapie, radiotherapie en/of stamceltransplantatie. De psychologische, fysische en sociale gevolgen zijn niet te onderschatten: vermoeidheid, verminderde weerstand, voedingsproblemen, spierzwakte en inspanningsbeperking zijn slechts enkele van de klachten die vaak meerdere maanden aanhouden. Om aan deze klachten tegemoet te komen, werd KanActief in het leven geroepen: revalidatieprogramma’s voor patiënten met borstkanker, hematologische aandoeningen of gynaecologische kanker om zowel op fysiek, sociaal als psychologisch vlak de levenskwaliteit en re-integratie van de patiënt te bevorderen. RESEARCHRUN™ steunt KanActief en dus help jij door deel te nemen aan RESEARCHRUN™ kankerpatiënten.

Dit jaar zal het team van KanActief  uit Daan Dierickx, Ingrid Debeurme en Marleen Sijbers bestaan. Er zullen de laatste 3 kilometers enkele ex-patiënten van KanActief na hematoloische aandoeningen meelopen.

Lies Serrien, oprichtster van KanActief  na borstkanker, vertelde ons,  in 2013,  meer over de werking van de vzw..

Lies, jij stond mee aan de wieg toen KanActief opgestart werd nadat je zelf getroffen werd door borstkanker. Hoe heb je dat aangepakt?

Ik ben licentiate lichamelijke opvoeding. Ik werd 10 jaar geleden getroffen door borstkanker en in Gent bestond al een dergelijk programma. Ik ondervond aan den lijve wat de behandeling van kanker met je doet en als sportdeskundige wilde ik naar analogie va het programma in Gent iets oprichten in het UZ Gasthuisberg om andere kankerpatiënten te helpen, en zo is KanActief ontstaan.

We begonnen met een programma voor borstkankerpatiënten, maar na 3 jaar werd er ook een KanActief-programma opgestart voor hematologische kanker. In januari 2013 starten we ook voor’t eerst met een KanActief-programma voor gynaecologische kanker.

Wat moeten we ons voorstellen bij het programma dat jullie geven? Waaruit bestaan de lessen?

De lessen richten zich grotendeels op het fysieke. De behandeling van kanker is zwaar, en heeft een enorme impact op zowel het fysieke, het sociale als het psychologische. Sport is een ideaal middel om de conditie op te krikken en tegelijkertijd ontmoeten de patiënten elkaar, wat het sociale en psychologische ten goede komt. Er zijn twee tot drie lessen per week,bestaande uit conditietraining, aerobe en spierversterkende oefeningen en een lezing over verschillende onderwerpen betrekkende op kanker.

Wanneer start een kankerpatiënt met KanActief, is dat nog tijdens of na de behandeling?

Normaal start een patiënt als de behandeling volledig achter de rug is. Soms kan er iets vroeger gestart worden omdat we moeten uitkijken wanneer de volgende sessie start. De sessies starten telkens na de grote schoolvakanties, ’t is te zeggen, na de Kerstvakantie, na de Paasvakantie, en na de zomervakantie. Wanneer de behandeling bijna ten einde is kan het zijn dat iemand al begint met het KanActief-programma. Er wordt ook rekening gehouden met wanneer de patiënten terug aan het werk moeten gaan. Er wordt getracht ervoor te zorgen dat een patiënt pas terug aan het werk gaat nadat het KanActief-programma afgelopen is, maar het gebeurt wel eens dat ook dat een beetje overlapt.

Is er een vervolgprogramma voor als het KanActief-programma erop zit?

Voor de borstkankerpatiënten wel. De mensen waren heel erg positief over het KanActief-programma en wilden het sociale contact zelf onderhouden. Zo is KanActiefPlus ontstaan, een VZW die los staat van het UZ, maar waar de patiënten nog samen gaan sporten. Er bestaat nu  in de omgeving van Diest ook een vervolgprogramma na KanActief, ‘ Xtrakan’, dat is opgericht door twee deelnemers van KanActief na hematogische aandoeningen,maar dat wordt opengetrokken voor alle kankerpatiënten. Het doet ons uiteraard deugd te zien dat ons programma op de waardering kan rekenen van de mensen en te zien dat ze er zelf nog mee verder willen gaan.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x